Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
貓痴必看 高慧然的好文章(流浪牛牛好慘呀)
絕 非 自 作 多 情 ( 高慧然 27.12.2008 )

阿 根 廷 一 個 一 歲 幼 嬰 被 父 親 遺 落 街 頭 , 得 到 八 隻 流 浪 貓 悉 心 照 顧 , 貓 們 圍 在 一 起 替 嬰 兒 取 暖 , 並 且 尋 找 殘 [Image: FC64.gif] 剩 飯 餵 養 他 。

這 單 新 聞 若 發 生 在 狗 身 上 不 足 為 奇 , 沒 想 到 主 角 居 然 是 貓 ! 貓 在 一 般 人 心 目 中 , 形 象 傲 慢 , 性 格 飄 忽 , 情 感 冷 漠 , 而 且 , 跟 狗 相 比 , 智 商 似 乎 也 低 了 一 點 點 。 總 之 , 不 是 那 種 能 跟 人 建 立 情 感 關 係 的 動 物 。

看 了 這 則 新 聞 , 我 相 當 振 奮 ! 原 來 , 貓 遠 比 我 們 想 像 的 聰 明 , 也 比 我 們 想 像 的 有 情 義 。 這 樣 看 來 , 我 家 的 貓 依 戀 我 , 是 發 自 內 心 的 真 情 流 露 , 絕 非 我 的 自 作 多 情 。

我 家 兩 隻 貓 都 是 美 男 , 基 於 男 女 授 受 不 親 的 大 原 則 , 每 晚 睡 覺 前 , 我 必 定 關 上 睡 房 房 門 。 牠 們 很 快 掌 握 了 我 的 作 息 時 間 , 每 天 清 晨 六 點 半 , 準 時 準 候 , 兩 隻 貓 會 用 力 拍 打 睡 房 門 , 叫 我 起 床 , 養 貓 之 後 , 我 的 鬧 鐘 就 榮 休 了 , 動 物 的 生 物 鐘 比 機 械 更 精 準 。 唯 一 糟 糕 的 是 , 連 周 末 假 期 我 也 沒 法 懶 床 了 。

無 論 我 任 何 時 候 打 開 睡 房 的 房 門 , 無 論 我 任 何 時 候 回 到 家 中 , 貓 們 永 遠 歡 快 地 迎 接 我 , 牠 們 直 起 身 , 用 雙 手 緊 抱 我 的 大 腿 , 「 深 情 」 地 注 視 我 , 「 喵 喵 」 地 叫 [Image: FBF3.gif] , 索 求 我 的 擁 抱 。 牠 們 用 牠 們 的 方 式 , 表 達 [Image: FBF3.gif] 牠 們 對 我 的 牽 掛 , 以 及 見 到 我 的 喜 悅 。

有 時 候 我 想 , 貓 比 人 類 更 懂 得 相 處 的 藝 術 , 牠 們 給 你 熱 烈 的 擁 抱 , 也 給 你 尊 重 的 距 離 , 且 永 遠 不 問 為 甚 麼 。[Image: art_end.gif]

Reply
歹 徒 割 破 水 喉   破 壞 草 場
流 浪 牛 之 家 瀕 斷 水 糧

平果 23.1.2009

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090123&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=12123732
Reply
[size=15pt]貓的創意 ( 高慧然 24.2.2009 )

我 家 兩 隻 貓 感 情 相 當 好 , 一 派 打 死 不 離 貓 兄 弟 的 架 勢 , 吃 在 一 起 , 睡 在 一 起 , 玩 在 一 起 , 「 洗 澡 」 在 一 起 , 就 連 去 廁 所 , 也 要 排 著 隊 去 , 一 個 去 完 了 , 另 一 個 再 跳 進 貓 砂 盆 , 很 努 力 地 放 下 一 點 東 西 , 證 明 給 對 方 看 , 我 真 是 很 喜 歡 你 的 , 無 懼 你 的 氣 味 。

愛 到 深 處 , 人 會 變 得 盲 目 , 包 括 嗅 覺 器 官 失 靈 , 原 來 貓 也 不 例 外 。

兩 兄 弟 一 歲 多 了 , 貓 齡 二 十 多 歲 , 已 到 青 春 期 。 作 為 一 個 負 責 任 的 貓 主 ( 或 貓 奴 ) , 我 決 定 教 牠 們 愛 與 距 離 這 一 課 。 讓 牠 們 明 白 , 讓 愛 情 歷 久 常 新 的 其 中 一 個 秘 訣 , 是 保 持 私 隱 , 比 如 去 廁 所 這 種 事 情 , 分 頭 做 比 較 有 尊 嚴 , 且 能 製 造 神 秘 感 。 很 多 熱 烈 纏 綿 的 愛 情 爛 尾 收 場 , 死 因 往 往 離 不 開 彼 此 令 對 方 窒 息 。

情 人 節 那 天 , 我 買 回 一 隻 新 貓 廁 , 放 進 了 另 一 間 洗 手 間 。 兩 隻 貓 好 奇 地 在 兩 間 洗 手 間 跑 來 跑 去 , 聞 聞 舊 貓 砂 , 再 嗅 嗅 新 貓 廁 , 眼 中 流 露 出 掩 飾 不 住 的 興 奮 。

終 於 , 膽 子 較 大 , 兼 具 冒 險 精 神 的 老 虎 仔 首 先 跳 進 了 新 貓 廁 , 玩 了 一 會 貓 砂 , 後 來 索 性 趴 下 來 小 睡 了 一 會 。 王 子 則 保 持 牠 一 貫 的 謹 小 慎 微 , 只 在 貓 廁 外 打 量 。 我 相 信 兄 弟 倆 已 對 新 舊 貓 廁 的 使 用 權 達 成 了 默 契 , 便 安 心 外 出 了 。

晚 上 回 家 , 我 看 到 了 奇 特 的 情 形 , 明 白 了 甚 麼 叫 做 愛 不 分 彼 此 。 牠 們 在 新 貓 廁 「 開 小 」 , 在 舊 貓 廁 「 開 大 」 。 愛 情 的 力 量 是 無 窮 的 , 包 括 讓 貓 表 現 出 不 可 思 議 的 創 意 。
[/size]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-2-25 02:34 發表 [Image: back.gif]
貓的創意 ( 高慧然 24.2.2009 )

我 家 兩 隻 貓 感 情 相 當 好 , 一 派 打 死 不 離 貓 兄 弟 的 架 勢 , 吃 在 一 起 , 睡 在 一 起 , 玩 在 一 起 , 「 洗 澡 」 在 一 起 , 就 連 去 廁 所 , 也 要 排 著 隊 去 , 一 ...
doll doll同雪雪係天生一對:7h .每日我都俾罐頭佢地做下午茶.一貓一份,每次雪雪食完(食得好快)就諗都唔使諗走去食doll doll嗰份,但doll doll 就實讓出自己嗰份俾雪雪食.好彩我幫佢地做晒節育手術,doll doll 好咸濕,經常見佢摛住雪雪,但雪雪又由得佢喎.兩隻嘢,好鬼死好咖:7h .就係因為咁樣,搞到雪雪喺屋企做左小霸王.:a25 其他貓唔敢蝦佢,只有佢去蝦其他貓:a26 .
Reply
那貓兒天性好是一件好事﹐我從前有一個朋友有一肥貓﹐每天都去打其他貓﹐又有一老貓不是給其他後生貓追逐﹐就是會發老貓癲

Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-2-25 09:24 發表 [Image: back.gif]doll doll同雪雪係天生一對:7h .每日我都俾罐頭佢地做下午茶.一貓一份,每次雪雪食完(食得好快)就諗都唔使諗走去食doll doll嗰份,但doll doll 就實讓出自己嗰份俾雪雪食.好彩我幫佢地做晒節育手術,doll doll 好咸濕, ...
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-2-26 05:19 發表 [Image: back.gif]
那貓兒天性好是一件好事﹐我從前有一個朋友有一肥貓﹐每天都去打其他貓﹐又有一老貓不是給其他後生貓追逐﹐就是會發老貓癲
小白係一隻聾o既安哥拉貓(就係因為聾所以人家俾左我),今年己經9歲啦,可能佢同其他嗰六隻唔同種,佢好意打doll doll 同kinki但就從來都唔打雪雪,雪雪係年紀同體形都係最細o既一隻,係佢至可以幫doll doll 打返小白,但小白就唔還手o既,唔知點解,好得意咖,睇見班仔仔女女,真係好開心.貓界事貓界了,只要唔係打到爆光,都費事插手,如果有日貓貓真係老到四圍大小二便,就一定會綁住佢.
Reply
那你有沒有用沙容器去承載它們的臭臭

Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-2-26 12:21 發表 [Image: back.gif]小白係一隻聾o既安哥拉貓(就係因為聾所以人家俾左我),今年己經9歲啦,可能佢同其他嗰六隻唔同種,佢好意打doll doll 同kinki但就從來都唔打雪雪,雪雪係年紀同體形都係最細o既一隻,係佢至可以幫doll doll 打返小白,但 ...
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-2-27 02:00 發表 [Image: back.gif]
那你有沒有用沙容器去承載它們的臭臭
當然有啦,佢地唔使人教,就算係手掌咁細隻返嚟,都識得自動自覺去砂盆度疴臭臭咖.可能係我好彩啦,成日喺網上見啲人話啲貓四圍咁大小二便,我嗰啲就無咁啲咁o既情況出現.
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-3-2 18:28 發表 [Image: back.gif]

當然有啦,佢地唔使人教,就算係手掌咁細隻返嚟,都識得自動自覺去砂盆度疴臭臭咖.可能係我好彩啦,成日喺網上見啲人話啲貓四圍咁大小二便,我嗰啲就無咁啲咁o既情況出現. ...
D沙都好貴
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-3-4 08:39 發表 [Image: back.gif]

D沙都好貴
無法啦,要養佢地,貓砂貓罐頭,乾糧樣樣都加晒價,唯有慳自己囉.個個仔女大個晒,都好小返屋企食飯,多數一個人食,所以就容易啲慳到錢出嚟.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)