Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
請問用單反才會有這些效果嗎?
Quote:原帖由 WongManTaks 於 2009-3-28 04:19 發表 [Image: back.gif]
請問用單反才會有這些效果嗎? prosumer + 手動 + good lighting control 做唔做到這些效果?
e.g.
http://www.lcsd.gov.hk/ce/Museum/Arts/ch...02_02.html
http://www.mikekobal.com/
htt ...

prosumer 都做到
如果你出 job 我覺得你買dslr會好d
就算好似我地出job咁 有d shot 明明可用prosumer + 技術影到
但個客一見到唔係大機 唔係or唔係係佢七認知範圍gd品牌 c/n ... 就會對你大打折扣
畢竟你係收$做job 用大機有某情度上係滿足客人ge心理
所以不如買大機啦 大舊唔係一個籍口呢 - 0 -
Reply
Quote:原帖由 WongManTaks 於 2009-3-28 20:11 發表 [Image: back.gif]

之前試過比影樓做, 小小都收左我幾千.
如果再影, 可能幾萬.
計過 budget, 如果買10k相機都未必夠班, 可能比影樓做簡單d.

我會收你平d 哈哈
Reply
Quote:原帖由 信天翁 於 2009-4-4 14:14 發表

prosumer 都做到
如果你出 job 我覺得你買dslr會好d
就算好似我地出job咁 有d shot 明明可用prosumer + 技術影到
但個客一見到唔係大機 唔係or唔係係佢七認知範圍gd品牌 c/n ... 就會對你大打折扣
畢竟你係收$做job 用大機有某情度上係滿足客人ge心理
所以不如買大機啦 大舊唔係一個籍口呢 - 0 -

我試過用 2003年的 Casio QV-R40 (400像) 影公司產品
比客人看相, 個客人拿他的 大大舊單反 出來, 話要這種

之後我去影樓, 搞掂左.

因為只是平面相, 要 detail, 不用比人見到用乜相機.
所以想知 prosumer Canon G10/G11 (1500萬像) 做唔到做到 Niko D60 (1000萬像) or Canon 1000D/450D (1000萬像) 的效果?
想1部到位, 但平價單反& Canon G10 無 HD video. G11 應該有 HD video.

試過用 Fujifilm F200 (1200萬像) 影公司產品, 我覺得顏色假 and 不夠 sharp.

WongManTakS
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)