Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
成也東方, 敗也太陽
我做報檔最清楚賣紙情況, 東方太陽的銷量真的大不如前, 蘋果都還好些, 好多時報架上都剩下很多東方, 太陽更差. 報界現時進行大激鬥, 只是睇邊個捱得到下去, 邊個out出局, 東方蘋果大公司應該仲蝕得起. 大酒金錢在所難免 鬼叫免費報紙同電子報來勢太猛
Reply
第五十八屆世界報業會議周日揭幕,一連四日在南韓首爾舉行,當中有兩個原因令會議顯得意義重大。會議將會討論報業界面對的重要大挑

戰,以及找出解決辦法。這個一年一度的會議,吸引了全球約一千五百間報紙出版商及編輯參與,亦會自然地把注意力轉到主辦國。這令會

議最終不是傳媒小圈子活動。
Reply
(中央社香港24日法新電)亞洲媒體龍頭大亨黎智英今天表示,報業面臨艱困的生存困境,而提供免費網路內容並非長久之計。   

擁有香港與台灣兩地「蘋果日報」報系的黎智英說,新一代的讀者習慣電視、電玩或網路,報業難以吸引這批人而面臨「生存問題」。  

他向香港外國記者協會表示,報業若想鞏固市場佔有率,必須維持「創造力」。他並表示,媒體企業的部份線上內容應該收費。目前多數報

紙均免費提供。   

他說:「我們應該收費,這又不是慈善事業。」「我不知道Twitter或Facebook要怎麼賺錢。它們很棒,但錢在哪裡?」

黎智英以連鎖服飾品牌佐丹奴起家,1989年天安門事件爆發後踏入報刊業。(譯者:中央社張仲琬)
Reply
Quote:原帖由 Nova 於 2009-8-7 19:40 發表 [Image: back.gif] 我做報檔最清楚賣紙情況, 東方太陽的銷量真的大不如前, 蘋果都還好些, 好多時報架上都剩下很多東方, 太陽更差. 報界現時進行大激鬥, 只是睇邊個捱得到下去, 邊個out出局, 東方蘋果大公司應該仲蝕得起. 大酒金錢在所 ...

生意難做唯有賣靚模幫補:a10
Reply
所有報章聯合齊齊不上網, 網友要看報紙只能買來看.
行不行得通呢 ?
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-9-1 00:38 發表 [Image: back.gif]
所有報章聯合齊齊不上網, 網友要看報紙只能買來看.
行不行得通呢 ?
嘩,使唔使咁絕呀:a26 ,諗條咁o既計出嚟:7i .
Reply
Quote:原帖由 Nova 於 2009-8-7 19:40 發表 [Image: back.gif]我做報檔最清楚賣紙情況, 東方太陽的銷量真的大不如前, 蘋果都還好些, 好多時報架上都剩下很多東方, 太陽更差. 報界現時進行大激鬥, 只是睇邊個捱得到下去, 邊個out出局, 東方蘋果大公司應該仲蝕得起. 大酒金錢在所 ...

何只報章, 而家連雜誌, 書本很多都有網上版, 或被人上載出來; 新世紀啦, 要生存就要想新辦法. [size=14px]:7c[/size]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-11-26 09:44 發表 [Image: back.gif]

何只報章, 而家連雜誌, 書本很多都有網上版, 或被人上載出來; 新世紀啦, 要生存就要想新辦法. :7c
俾多啲好嘢人家欣賞咪幾好,唔好呀,放上網都無人睇啦,係嘛.
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-11-26 10:05 發表 [Image: back.gif]俾多啲好嘢人家欣賞咪幾好,唔好呀,放上網都無人睇啦,係嘛.

上網俾人免費欣賞係好事, 但是, 報紙佬自己就無飯開, 怎辦 ?
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)