Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
洋 漢 划 獨 木 舟 近 觀 座 頭 鯨
   【 本 報 訊 】 誤 闖 本 港 水 域 的 座 頭 鯨 , 昨 第 七 日 仍 逗 留 在 螺 洲 附 近 海 面 , 由 於 警 方 向 船 家 發 傳 單 警 告 , 昨 前 往 觀 鯨 的 船 隻 明 顯 減 少 , 但 仍 然 有 些 船 專 程 到 來 觀 鯨 。 鯨 豚 專 家 指 出 , 座 頭 鯨 多 日 未 游 離 港 海 , 與 船 隻 干 擾 有 關 , 「 佢 受 騷 擾 迷 失 方 向 , 好 大 機 會 游 唔 番 出 去 。 」

船 家 怕 被 罰 不 做 生 意 [Image: 23la3p9.jpg]
不 少 影 相 發 燒 友 專 程 到 鶴 嘴 , 拍 攝 座 頭 鯨 風 采 。
警 方 高 調 向 船 家 派 傳 單 後 , 不 少 擔 心 遭 受 檢 控 , 拒 絕 接 載 市 民 往 座 頭 鯨 出 沒 水 域 , 昨 晨 9 時 , 記 者 在 筲 箕 灣 避 風 塘 , 準 備 租 船 出 海 採 訪 時 , 船 家 知 道 目 的 地 均 「 耍 手 擰 頭 」 , 有 人 託 詞 指 船 隻 「 租 晒 」 , 有 人 明 確 指 出 , 「 差 人 話 明 拉 人 罰 錢 , 唔 好 搞 我 。 」 記 者 在 筲 箕 灣 無 法 租 船 , 要 轉 往 香 港 仔 避 風 塘 , 先 後 向 4 名 船 家 查 詢 , 最 後 租 到 一 艘 舢 舨 出 海 。 
早 上 11 時 , 座 頭 鯨 出 現 在 螺 洲 與 鶴 嘴 之 間 水 域 , 順 時 針 方 向 在 水 中 打 轉 , 約 15 至 30 分 鐘 躍 上 水 面 一 次 , 擺 尾 及 露 出 背 肌 , 附 近 有 水 警 及 漁 護 署 船 隻 游 弋 , 同 時 有 遊 艇 及 風 帆 到 來 觀 鯨 , 警 方 亦 不 時 截 查 船 隻 。 一 對 姓 陳 的 姊 弟 , 從 西 貢 駕 駛 快 艇 前 來 觀 賞 , 他 們 表 示 初 次 見 到 鯨 魚 , 覺 得 好 興 奮 , 又 聲 稱 關 掉 引 擎 , 應 不 會 干 擾 到 鯨 魚 。 
另 外 , 報 稱 鯨 魚 攝 影 者 的 外 籍 男 子 Paul Hilton , 從 大 浪 灣 划 獨 木 舟 出 海 , 近 距 離 觀 鯨 , 他 並 要 求 附 近 船 隻 , 包 括 水 警 輪 關 掉 引 擎 , 以 免 座 頭 鯨 受 驚 嚇 。 他 表 示 , 鯨 魚 是 群 體 動 物 , 牠 現 在 迷 失 方 向 , 沒 有 人 可 以 幫 牠 , 只 可 以 靠 自 己 游 出 大 海 。

越 少 騷 擾 越 快 回 大 海連 日 來 觀 察 座 頭 鯨 動 向 的 鯨 豚 研 究 計 劃 總 監 洪 家 耀 稱 , 座 頭 鯨 健 康 狀 況 正 常 , 昨 晨 未 有 船 隻 對 牠 干 擾 時 表 現 更 加 活 躍 , 但 有 船 隻 出 現 後 出 水 次 數 明 顯 減 少 , 「 附 近 啲 船 嚇 親 佢 , 俾 引 擎 聲 搞 到 暈 陀 陀 」 。 他 說 , 只 要 越 少 船 隻 出 現 , 對 牠 造 成 的 騷 擾 越 少 , 牠 越 快 游 出 大 海 , 「  家 講 乜 都 冇 用 , 最 緊 要 畀 空 間 佢 , 仲 係 咁 擾 騷 佢 , 好 大 機 會 游 唔 番 出 去 。 」 
  [Image: 23la3p10n.jpg]
外 籍 男 子 划 獨 木 舟 靠 近 座 頭 鯨 。 
孔 慶 初 攝
Reply
望到頸都長

[Image: 27la2p5new.jpg]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-3-27 18:57 發表 [Image: back.gif]
望到頸都長

[Image: 27la2p5new.jpg]
遙望青山綠水美如畫.
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-3-31 12:09 發表 [Image: back.gif]遙望青山綠水美如畫.

劉小姐充滿音樂細胞:a29
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-4-1 06:27 發表 [Image: back.gif]

劉小姐充滿音樂細胞:a29
照咁睇,你同我差不多年紀啦.:a28
Reply
很久也沒有看見你給我流言太感動了:a27
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-4-1 12:02 發表 [Image: back.gif]照咁睇,你同我差不多年紀啦.:a28
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-4-1 12:54 發表 [Image: back.gif]
很久也沒有看見你給我流言太感動了:a27
我經常都有給你留言,你居然話無.就憑呢句說話,就証明你"目中無人"
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-4-2 10:53 發表 [Image: back.gif]

我經常都有給你留言,你居然話無.就憑呢句說話,就証明你"目中無人"

你呢幾日靜左好多:a24
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-4-4 12:56 發表 [Image: back.gif]

你呢幾日靜左好多:a24
我感冒呀,睇左兩次西醫都未好,食左藥好眼瞓,由朝瞓到晚,今日為左拜阿梅至出街咋.明日又要再睇多次.我咁多口,無事無幹我實會留言咖.
Reply
那你好好休息貴體為和重要:a36

Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-4-4 22:22 發表 [Image: back.gif]我感冒呀,睇左兩次西醫都未好,食左藥好眼瞓,由朝瞓到晚,今日為左拜阿梅至出街咋.明日又要再睇多次.我咁多口,無事無幹我實會留言咖.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)